Zutphen Pride 2023:
zaterdag 10 juni

Zichtbaar zijn in Zutphen

Programma

Ben je LHBTIQA+ of draag je een inclusieve samenleving een warm hart toe? Wil je meer weten over queer onderwerpen of heb je gewoon zin in een avond vol lezingen, theater, muziek en poëzie? Kom dan naar de allereerst Pride in de geschiedenis van Zutphen. Iedereen is welkom. De dag start om 16:00 met een Pride Walk vanaf het stadhuis naar Dat Bolwerck. Vanaf 17:00 is er in Dat Bolwerck een gratis avondvullend festivalprogramma.

Pride Walk
locatie: Stadhuis
tijdstip: 16:00

Een kleurrijke wandeling door het centrum van Zutphen. We verzamelen ons op het plein voor het stadhuis, waar ook een hapje en drankje worden verzorgd. De wandeling zelf zal ruim een half uur duren.

Pride Festival
locatie: Dat Bolwerck
tijdstip: vanaf 17:00

Meer informatie

Lezing | Burgemeester Wimar Jaeger | Over een inclusieve samenleving

Burgemeester Wimar Jaeger spreekt over inclusie ten tijde van politieke en maatschappelijke polarisatie, en gaan het gesprek aan met jullie, bezoekers.

Lezing | Martien Sleutjes | Over de geschiedenis van de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland

Martien Sleutjes is als historicus verbonden aan IHLIA LGTBI Heritage Amsterdam, het grootste LHBTIQA+ archief van Europa. Sleutjes neemt ons mee door de geschiedenis van de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland aan de hand van een aantal bijzondere historische anekdotes en objecten.

Wimar Jaeger, Eva Boswinkel (beeld: Nike Martens), Martien Sleutjes (beeld: Martien Sleutjes).

Performance | Leendert Vooijce | Laat spelenderwijs de realiteit kantelen
zodat er ruimte ontstaat voor alternatieven

Leendert Vooijce is een bezwerende performer. De performances van Vooijce bevinden zich op het spectrum van installatiewerk, literaire voordracht en theater. Het persoonlijke karakter in de thematiek zorgt, ondanks de theatrale vorm, voor intimiteit die verraderlijk kan zijn. Zo wordt er ruimte geboden voor de stilte, wat een dwingende spanning creëert.

Poëzie | Naomi Montroos | Dicht speciaal voor de gelegenheid

Montroos schreef de dichtbundel Regenboom en is op dit moment schooldichter van Zutphen (2021-2023). Daarnaast is ze creatief vakdocent en staat ze regelmatig op podia met spoken word bijdrages over uiteenlopende onderwerpen.

Drag | Tom Puss, Miss Meggie & Lexi Lollipop | Drag bingo!

Tijdens deze editie van het Pride Festival verzorgt het Nijmeegse drag trio Tom Puss, Miss Meggie en Lexi Lollipop een daverende show, met zang, optredens en een heuse drag bingo.

Leendert Vooijce (beeld: Leendert Vooijce), Naomi Montroos (beeld: Naomi Montroos), Miss Meggie.

Muziek | Elmer | Draait genderrollen in de hip-hop om met funky beats en rauwe teksten

Elmer is rapper, producer en het alter-ego van actrice en theatermaker Merel Pauw: “Elmer durft te zeggen wat ik eigenlijk niet durf. Maar ik moet zeggen: we beginnen steeds meer op elkaar te lijken.” Elmer’s muziek is een combinatie van elektronische, funky beats, teksten met een flinke dosis humor en zelfspot, en nummers waarin Elmer eerlijk durft te zijn en rapt over bindingsangst, paniekaanvallen en zelfhaat.

DJ | Jesse Sprikkelman | Laat ons dansen in het Koetshuis

Jesse Sprikkelman is een Zutphense journalist, radioproducer en DJ. Je kunt hem onder andere kennen van het programma ‘Rinkeldekinkel’ dat iedere zaterdag- en zondagochtend tussen 07:00-10:00 te horen is bij Radio 2. Of als columnist van Lokaal Gelderland. Of als opsteller van de succesvolle petitie voor een regenboogzebrapad in Zutphen, een initiatief dat afgelopen maart unaniem is aangenomen door de Zutphense Gemeenteraad. Jesse Sprikkelman blijft speciaal voor de Zutphen Pride wat langer op dan normaal en zorgt ervoor dat de voetjes van de vloer kunnen in het Koetshuis van Dat Bolwerck.

Eten | Catering door Thuis bij de Jongens | Vegan friendly

Henk Beggani-Fioole en Walid Beggani van Restaurant Thuis bij de Jongens serveren vanuit de buitenbar in de tuin van Dat Bolwerck heerlijke Libanese maaltijden. Zo kun je de hele avond lekker blijven hangen, zonder knorrende maag.

Elmer (beeld: Derk Stenvers), Jesse Sprikkelman (beeld: Jesse Sprikkelman).